Ervaringen met GGz Praktijk

Wij vinden het belangrijk dat u ervaringen van mensen die bij ons in behandeling zijn kunt lezen. Wilt u ook uw ervaringen delen? We stellen dat bijzonder op prijs. Mail dan s.v.p. naar m.bijma@ggzpraktijk.nl

Ook op Zorgkaart Nederland leest u over ons. Hier kunt u ook uw ervaring kwijt. Link naar GGz Praktijk op Zorgkaart Nederland

We vragen cliënten om aan het eind van een behandeling een vragenlijst in te vullen. We gebruiken dit om de GGz Praktijk steeds te verbeteren.

Rapportcijfer: 8,2

Bejegening: 4,7 (maximale score 5)
Samen beslissen: 3,7(maximale score 5)
Uitvoeren van de behandeling: 4 (maximale score 5)

 Hieronder vind u enkele reacties van cliënten over hun ervaring met Ggz Praktijk. 

A Ik kreeg een andere diagnose dan verwacht

Bij de eerste binnenkomst in GGz Praktijk Arnhem kreeg ik een warm en huiselijk gevoel. De glimlach van Jan Tenback die vanuit zijn kantoor altijd even vriendelijk groet bij het komen en bij het weg gaan.

Ik leerde Marga Bijma kennen. Ik ken vele mensen in hulpverleningsland, maar zij steekt er voor mij met kop en schouders boven uit. Iemand die mij ziet én hoort, iemand die tot het gaatje gaat. Iemand die details opmerkt aan mijn lichaamshouding, empathisch is, zorgvuldig en niet altijd het dossier nodig heeft om dingen terug te halen. Zij vindt haar werk interessant en dat voel je aan alles. Ik ben geen nummer, ik ben een persoon. Ik voelde ook nooit een gêne om iets te bespreken.

Alles is bespreekbaar en niks is raar. Zelfs mijn moeder en partner zijn in gesprek geweest omdat ze een nog duidelijker beeld van mij wilden hebben. Door de behandeling (gesprekken) en onderzoek door de talentvolle Judith van Hees en de juiste medicatie (voorgeschreven door de kundige arts Hans Knegtering) ben ik weer mezelf geworden. Ik was depressief en snel overprikkeld.

Nu ik de diagnose Asperger heb, heb ik eindelijk een richting en een gebruiksaanwijzing voor mezelf. Ik ben zó blij met de diagnose! En de keuze voor GGz Praktijk Arnhem! Mijn vraagtekens boven mijn hoofd hebben plaats gemaakt voor een groot uitroepteken! Bedankt allemaal en ik geef het zeker door aan een ieder die goede professionele hulp wil!

B Weg uit mijn depressie, een ervaringsverhaal van iemand met een depressie.

Door de jaren heen , heb ik een brede ervaring opgedaan met verscheidene hulpverleningsinstellingen, met name in het kader van depressies en burn outs. Maar voor mij heeft de GGz Praktijk een belangrijk verschil gemaakt t.o.v. andere hulpverleningsinstanties. Het is niet alleen een professionele en mens vriendelijke hulpverleningsinstantie. Nee, met name het bieden van een veilige, vertrouwde omgeving en het geven van een gevoel van waardering voor wie je bent, maakte voor mij het verschil.

Bijzonder voor mij was een holistische benadering in de vorm van een multi disciplinaire hulpverlening. Dit betekende dat er een goede cognitieve therapie samen liep met zowel muziek als running therapie. Een pakket van hulp op maat.

De desbetreffende hulpverleners gaven mij een gevoel van respect en werkten allen cliëntgericht maar zeker ook doelgericht . Voor mijn gevoel staat bij de ggz-praktijk de mens centraal en is er een Zorgzame benadering maar ook een constructieve kritische en confronterende feedback. Ik heb er meer geleerd over, Wie ik ben, Waarom en Hoe ik reageer in situaties, maar zeker ook hoe verander ik en of accepteer ik deze. Ik heb geleerd om niet te lang in emoties te blijven hangen en zonder ze weg te drukken toch in beweging te blijven en te accepteren wanneer dit niet lukt en het weer opnieuw te proberen.

Er is veel gewerkt vanuit eigen praktijk voorbeelden en er was regelmatig een evaluatie moment m.b.t. wat de verbeteringen waren en meer nog wat er beter ging en waardoor. De zelfreflectie is belangrijk geweest d.w.z. dat de hulpverlener dus niet centraal komt te staan, maar ik zelf. Zoveel mogelijk zelf zien en ervaren waarom ik dingen doe zoals ik ze doe, waarbij ik tools uitgereikt kreeg die mij daarbij ondersteunen. Ik kon deze direct in de praktijk toepassen. Ik ervoer dat er erg goed actief geluisterd werd, hetgeen zeker niet vanzelf sprekend is.

Het werken met een Terugval Preventie Plan is een goede afsluiting geweest van de hulpverlening. Ingrijpen zodra ik signalen voel die wijzen op een oud patroon die voor mij herkenbaar zijn vanuit de depressieve perioden. Hoe dit te doen daarvoor worden bij de GGz Praktijk bruikbare tools uitgereikt. In beweging blijven, met liefde en respect voor Wie ik ben, is misschien de beste samenvatting voor wat ik vanuit de ggzpraktijk heb meegekregen. En natuurlijk, zijn er geen garanties dat ik niet meer kan terugvallen, maar wat zeker is, is dat het een stap voorwaarts heeft gebracht in mijn ontwikkeling. Ik heb het geloof, eerder dan voorheen, de dreigende terugval te herkennen en in te grijpen mede ook met de wetenschap dat de deur van de GGz Praktijk altijd op een kier staat, mocht ik hulp daarbij nodig hebben. Een hartelijke groet aan allen.

C Ik dacht heel slecht over mezelf

Vanwege mijn lage zelfbeeld en alle manieren die ik me tijdens mijn leven had eigengemaakt om daarmee om te gaan (nooit anderen willen teleurstellen, altijd erg kritisch over mijn eigen aandeel, het gevoel te hebben nooit goed genoeg te zijn), raakte ik in 2014 in een depressie. Ik begon met antidepressiva en wekelijkse therapie in een vrij grote kliniek, dit hielp me om mijn hoofd boven water te houden en gaf me handvatten om de eerste stappen te maken om anders over mezelf en mijn relatie tot anderen te gaan denken.

Eind 2015 was mijn behandelspoor daar afgelopen en er was geen geschikte therapievorm om mij verder te begeleiden. Mijn therapeut raadde GGz Praktijk aan en diende de aanvraag in. Omdat ik in die periode ook mijn relatie verbrak en daarom verhuisde, voelde ik me erg kwetsbaar en zag ik op tegen nòg een verandering.

Al snel nam mijn huidige therapeut contact op en vond mijn intakegesprek plaats. Eerst zagen we elkaar elke week en nu om de anderhalve week. En met succes; mijn therapeut is een klankbord, een raadgever, laat me allerlei zaken op een andere manier bekijken en geeft, op een heel prettige en respectvolle manier, opbouwende kritiek wanneer dat nodig lijkt.

Onderhand durf ik wel te zeggen dat ik zelf ook hard gewerkt heb; ik moest letterlijk elke situatie opnieuw leren bekijken en dit was soms bijna een dagtaak. Voor de mensen om je heen is dat soms moeilijk voorstelbaar. Maar ik heb doorgezet en nu, ruim een jaar later, merk ik dat de therapie en mijn eigen bijdrage daaraan zijn vruchten afwerpt. Ik ben sterker, kan dagelijkse èn moeilijke situaties beter hanteren en relativeren en langzaamaan krijg ik vertrouwen in de toekomst, zelfs voorzichtig zin om nieuwe plannen te maken. Vanzelfsprekend is therapie en de situatie waardoor je bij een therapeut terechtkomt, voor iedereen anders. Voor sommigen zal het kort duren, voor anderen lang. Je eigen thema’s herkennen en daar op een andere manier mee omgaan is lastig en vaak eng. Maar persoonlijk kan ik me geen betere begeleiding voorstellen bij dat proces dan GGz praktijk.

D Vastgeroest(e patronen)

Toen ik bij de GGz Praktijk begon, was ik een heel eind van huis. Van buiten was ik sterk, en moest ik sterk zijn voor mijn gezin. Van binnen was ik een wrak. Een wrak dat moest en zou doorlopen en de wereld op zich wilde blijven nemen. Door dingen die ik heb meegemaakt was ik gevormd. Ik zat vol patronen, vol vaste manieren waarop ik met allerlei situaties omging, die me eigenlijk vooral tegenwerkten en in me in mijn negatieve spiraal vastzetten, in plaats van dat ze me hielpen. Het was survivallen voor gevorderden eigenlijk.

Door mezelf weg te cijferen en te leven van het goeds wat ik een ander kon bieden, was ik vast gedraaid en kon ik geen andere kant op dan de kant die ik altijd opging. Voor mij kwam het dieptepunt toen ik lekker even weg van thuis, zorgeloos een weekend weg was met mijn zus in Rome. Bij het treinstation was het eerste dat in me opkwam, dat het misschien beter en fijner zou zijn als ik voor een aankomende trein zou springen. Dan zou ik af zijn van dat eeuwige rottige gevoel dat zelfs daar de kop op stak. Toen was het klaar voor me, figuurlijk en ben naar de huisarts gegaan voor een verwijzing.

Bij de GGz Praktijk ben ik begonnen met de behandeling. Dit klinkt zwaar, maar het hield in dat we volgens een samen gemaakt plan, gingen werken aan bepaalde doelen. Door middel van 1 op 1 gesprekken kwam ik tot allerlei inzichten en werd me van alles pijnlijk bewust. Ondanks dat voelde ik me gezien en begrepen en durfde me daardoor over te geven. Na een tijd werd duidelijk dat er meer nodig was, niet alleen praten, want het overdenken en praten alleen was niet genoeg.

Praten kon ik ‘te goed’ zeg maar, en moest gevoelsmatig nog dieper gaan om tot de kern van mijn terugkerende problemen te komen. Met behulp van andere therapievormen heb ik toen grote stappen kunnen maken. Het verbaasde mezelf dat onder andere muziektherapie zoveel van binnen in beweging kon zetten, het ging langzaamaan de goede kant op.

Nu zit ik aan het eind van mijn traject hier bij de GGz Praktijk. Ik krijg nu nog nazorg, wat maakt dat al het geleerde zo goed mogelijk kan blijven hangen. Vergeleken met hoe het eerder met me was en nu, heb ik een enorme wereldreis achter de rug. Mijn rugzak is tijdens de reis gevuld, goed gevuld. Ik merk dat ik me sterk voel, vertrouw op mezelf en kan mijn leven op een fijne manier vormgeven, waarbij ik mezelf niet tekort doe. Ik zie mezelf als een volwaardig en goed mens. Met vertrouwen ga ik mijn toekomst verder tegemoet.

E Schematherapie

Ik heb ongeveer anderhalf jaar een therapie gekregen van Nancy Cloosterman. Zij was bepaald niet de eerste therapeut waar ik ben geweest, wel de laatste! Vanuit de werkwijze van Schematherapie hebben we (één op één) gewerkt aan een analyse van een aantal karaktervervormingen waar ik sinds mijn vroege jeugd ernstige hinder van heb ondervonden.

Ik heb scherp zicht gekregen in de impact van een aantal belangrijke gebeurtenissen in mijn leven op de gevolgen daarvan op mijn doen en laten. Na een diepe analyse zijn we snel overgegaan tot het betreden van nieuwe paden, om zo te proberen de oude paden – de oude routine en vervormingen te laten dichtgroeien zogezegd. Confronterend, lastig maar uiteindelijk ook erg belonend. Het inzicht biedt rust, de nieuwe route is wennen maar toch ook minder spannend dan ik jaren heb gedacht. Ik heb Nancy leren kennen als super professioneel, een rustige en heldere analytica die zich geen knollen voor citroenen laat verkopen. Evenwichtig, betrokken, uiteraard, maar wel met de juiste distantie.

F Ervaringsverhaal van iemand met depressieve klachten

De praktijk is heel prettig huiselijk ingericht, ik voelde mij er direct op mijn gemak. De locatie is ook erg goed bereikbaar met zowel het OV als met de auto. Met mijn behandelaar heb ik al vanaf het eerste moment een hele goede klik. In het verleden heb ik vaker hulp gezocht maar daar kwam ik meestal niet meer verder omdat de behandelingen nogal standaard en onpersoonlijk waren, naar mijn mening. Hier word ik ontzettend goed en persoonlijk geholpen zodat ik nu wel verder kom met mijn problemen.

Na elk gesprek heb ik weer nieuwe inzichten waar ik zelf verder mee aan de slag kan. De gesprekken helpen mij inmiddels vooral om op het juiste spoor te blijven en geven mij steun bij een terugval zodat ik snel de draad weer op kan pakken. In mijn persoonlijke situatie met veel chronische lichamelijke klachten is dit een steun die heel erg welkom is en veel verlichting geeft.

De wijze waarop mijn behandelaar mij hierin begeleid en ondersteunt is uniek. Je merkt bijvoorbeeld dat mijn behandelaar ‘out of the box’ denkt bij het leggen van de juiste verbanden tussen lichamelijke en mentale klachten. Dit in tegenstelling tot veel andere specialisten die ik gezien heb. Het is heel prettig om het gevoel te hebben dat de behandeling individueel op mij wordt afgestemd. Daarbij vind ik het heel prettig dat mijn behandelaar erg open, eerlijk en direct is en gewoon zichzelf is. Hierdoor ervaar ik weinig afstand of drempels. Alles is bespreekbaar en wordt op een prettige manier ontvangen.

Daarbij is het uniek dat mijn behandelaar zich buitengewoon inzet om mij écht te helpen, een gevoel dat ik lang niet altijd overal krijg. Op andere plaatsen lijken kosten soms meer centraal te staan dan de patiënt. Hier staat gelukkig wel de persoon centraal. Ik kan deze praktijk van harte aanbevelen, in het bijzonder aan mensen die in het verleden met therapie niet verder zijn gekomen. Deze praktijk biedt echt nieuwe kansen voor mensen die het gevoel hebben dat er geen verbetering meer mogelijk is.

G Vijf volle jaren depressief

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, ik heb een depressie van vijf volle jaren achter de rug. Wat rond mijn twintigste begon met onverklaarbare huilbuien en chronische vermoeidheid, groeide in de tien jaar daaropvolgend uit tot pleinvrees, paniekaanvallen en zelfs gedachten aan zelfmoord. Ondanks dat ik naar mijn weten geen vijanden heb, zou ik het mijn ergste nog niet toewensen. Maar vrees niet, er glooide licht aan het eind van de tunnel zonder dat dit een naderend voertuig was.

Toen ik een jaar of vijf geleden de dagelijkse huilbuien en aanvallen van hyperventilatie niet meer verborgen kon houden voor mijn omgeving, belande ik in de WW en ben ik hulp gaan zoeken in de geestelijke gezondheidszorg. Helaas bleek het vinden van een goede behandelaar, of alleen al een juiste diagnose, geen gemakkelijke opgave. Meer dan een jaar lang ben ik doorverwezen, totdat ik besloot mezelf vrijwillig te laten opnemen in een centrum voor (groeps-) psychotherapie. Na deze klinische opname van ongeveer een jaar, heb ik de behandeling afgebroken aangezien zowel mijn begeleiders als ikzelf bang waren dat ik in een psychose zou belanden.

Via één van die begeleiders ben ik uiteindelijk terechtgekomen bij Marga Bijma van GGz Praktijk. Wat me al in de eerste gesprekken aan Marga opviel, was dat ze een ijzersterk geheugen had. Aangezien het inmiddels voor mij intakegesprek numero 10 (!) was, had ik al een behoorlijk omvangrijk psychologisch dossier opgebouwd. Daarnaast had ik ook nog eens een stuk of 7 verschillende soorten medicijnen geprobeerd zonder dat er daadwerkelijk verbetering merkbaar was geworden. Het was voor mij dan ook oprecht verbazingwekkend dat Marga niet alleen mijn hele dossier uit haar hoofd kende, maar er ook nog eens concrete behandelpunten uit wist te destilleren. Haar pragmatische aanpak van mijn problematiek was voor mij een meer dan welkome verademing na alle opgedane ervaringen binnen de psychische hulpverlening.

Hoewel een depressie misschien in eerste instantie refereert aan emotie, een negatieve belevingswereld, hoeft de oplossing niet per-sé in deze sfeer te liggen. Anders gezegd: ik had niet enkel een behoefte aan troost, geborgenheid of verbinding, maar juist aan helderheid, handvaten en een stofje onder mijn hersenpan. Uiteraard is het hebben van een klik met iemand te allen tijde wél iets persoonlijks, maar toch wil ik Marga van harte aanbevelen.

Mocht je de stap naar de psychische hulpverlening nog te groot vinden, of misschien zelfs denken dat het met jou nooit goed zal komen, dan is dat (schrik niet) ook goed. Uit eigen ervaring weet ik namelijk dat wanneer je zelfbeeld lager dan het nulpunt is gezakt en je hopeloos over de toekomst bent, er niets zo vreselijk irritant is als ongevraagd advies.

Het enige wat je daadwerkelijk kan veranderen, is de manier waarop je ergens naar kijkt. Wat voor mij persoonlijk voor een verandering in mijn denken heeft gezorgd, is het volgende inzicht: angst, stress, overgevoeligheid of een gevoel nergens bij te horen, van mening zijn te falen in het leven, kortom: een loser te zijn, maakt depressief. Depressief zijn, betekent echter helemaal niet dat je hebt gefaald of dat je een loser bent, integendeel. Je hebt juist te lang te veel gedaan, zelfs zo lang totdat je jezelf ziekelijk overspannen hebt gemaakt. Jezelf en/of de wereld niet goed genoeg te vinden, of het beter/anders te willen in je leven, getuigt van eerlijkheid, kracht en ambitie. Niet iets voor losers.

Een depressie ontstaat door stress, meer stress dan je kan dragen. Het is dus tijd voor verandering. Een ommekeer van dat wat “gewoon” is geworden. Paradoxaal genoeg zorgt verandering voor onzekerheid en dat geeft stress. Daarom is het allereerst belangrijk om mild voor jezelf te zijn en niet te grote stappen te willen zetten. Ieder stapje is er tenslotte één. Wanneer je vanuit het niets een marathon gaat lopen, zal je waarschijnlijk teleurgesteld raken in jezelf en dat is natuurlijk niet goed voor je zelfvertrouwen.

Aan de andere kant zijn er ook genoeg redenen te bedenken om helemaal geen stap te zetten... In beide gevallen ben je voornamelijk bezig in je hoofd zonder dat er daadwerkelijk iets gebeurt. Wanneer je jezelf daarentegen met kleine stapjes uitdaagt, de controle even niet hebt en dus je zelfbedachte angst opzoekt, ontsnap je tijdelijk aan dat wat voor jou “gewoon” is en ervaar je een gevoel van kracht en vrijheid. Uiteindelijk is niemand op deze wereld gezet om onzichtbaar te zijn of te berusten in stilstand. Maak dus je denkpatronen inzichtelijk voor jezelf en trek er op uit, ontdek in plaats van bedek! Je zult zien dat er meer herkenning is dan dat je had kunnen bedenken en dat mensen graag een stukje met je meelopen. 

H Al heel wat hulpverleners bezocht

Door de jaren heen heb ik al heel wat hulpverleners bezocht. Vaak miste ik dan net die “klik” of dat gevoel. Het is erg lastig om aan iemand die nog nooit hulp nodig heeft gehad uit te leggen wat dat gevoel is.

De dag dat ik voor mijn kennismakinggesprek de GGz Praktijk binnen stapte  voelde het gelijk anders ….huiselijk, behulpzaam –ik werd gelijk vriendelijk geholpen om binnen te komen met mijn rolstoel-, vriendelijk, geen kille bedoeling… het voelde voor mij net als of ik op visite ging bij…. in plaats ik ga naar therapie. Ik heb al mijn “visites” als heel prettig ervaren en ga met veel vertrouwen mijn toekomst te gemoed. Iedereen erg bedankt!

 

Kwaliteit centraal
De GGz Praktijk heeft een aantal Kwaliteitskeurmerken. Daar zijn we best trots op. We vertellen hier dan ook graag wat meer over.
Geregistreerde CRKBO instellingKeurmerk Basis GGzKeurmerk HKZ Kleine organisaties
Meer over onze kwaliteitskeurmerken